Sihr ludosti

Haridž ibnus-Salt prenosi od svoga amidže da je otišao Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i primio Islam. Na putu od njega je naišao pored ljudi kod kojih je vidio ludog čovjeka okovanog željezom. Njegova porodica reče:"Rečeno nam je da je ovaj vaš drug došao s dobrom pa ima li nešto čime biste ga mogli izliječiti?" Proučio sam mu Fatihu i ozdravio je. Dali su mi zbog toga stotinu ovaca. Došao sam Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i obavijestio ga šta mi se desilo, pa mi je rekao: "Da li si rekao nešto drugo osim toga što si učio?" Ne, - rekao sam. On reče: "Uzmi ih. Teško onome ko uzme nešto za neispravnu rukju, ti si uzeo za ispravnu rukju."

U drugom rivajetu se prenosi: "Učio mu je Fatihu tri dana, ujutro i navečer. Kad god bi je završio sakupio bi zrak i puhnuo"
Hadis prenosi Ebu Davud u poglavlju "Et-tibb" pod brojem 19, a Nevevi kaže da je vjerodostojan i bilježi ga u djelu "El-Ezkar, 87".
Simptomi sihra ludosti - odsutnost duha, smetenost i velika pospanost,

- nejasan smušen govor,

- netremično gledanje u jedno mjesto,

- nemogućnost ustrajnosti u jednom poslu,

- u nekim momentima na njegovom licu se pokaže da ne zna gdje ide, a ponekad spava na pustim mjestima gdje niko ne zalazi.

Kako nastaje sihr ludosti?

Džin koji je zadužen za sihr ulazi u opsihrenu osobu i stacionira se u njegovom mozgu, kako mu je naredio sihirbaz. Zatim vrši pritisak na centre u mozgu i to naročito one koji imaju funkciju razmišljanja, sjećanja ili ponašanja. U tom momentu na opsihrenoj osobi se pokazuju simptomi koje smo već ranije naveli. Osoba koja je opsihrena u većini slučajeva je svjesna svega šta se dešava sa njenim tijelom, ali nema nikakvu kontrolu. Rijetko se desi da se osoba ne sjeća ničega.

Praktični primjer liječenja sihra ludosti

Jedan naš brat mi je doveo svog sestrića i njegovu majku. Dječak je imao noćne more i čak je i na javi nekad vidio određene likove. Mislio sam da je u pitanju klasični slučaj naslijeđenog sihra ili napada s majke. Učeći im rukju ustanovio sam da nijedno nemaju nikakvih simptoma niti sihra niti opsjednutosti. Pomislio sam da izmišljaju tek onako, da su sebi umislili da imaju nešto. Ali, kroz razgovor sam shvatio šta je u pitanju, a Allah zna najbolje. Dječak je sa starijim bratom volio gledati horor filmove. Prikazivanja su počela nakon nekog vremena od početka tih njihovih kasnih seansi. Dječak se naravno plašio gledajući filmove ali ipak nije htio da odustane jer je htio da pokaže hrabrost. Vjerovatno su to neki džinni shvatili i, naravno, želeći da ga još više isprepadaju počeli su mu se prikazivati u liku onih stvari koje je gledao i kojih se bojao. Dao sam mu lakšu terapiju za zaštitu i rekao da to ne smije gledati. Nakon toga su se događaji, elhamdulillah, normalizovali.

Kurra hafiz Admir Husić