Hifzaj Kur'an i budi strpljiv jer Allah je na strani stpljivih – prof. Ajdin ef. Mušić
Novembar 12, 2016
Put uspjeha – Kurra hafiz Admir Husić, prof. (hutba u džematu Ikre Minhen)
Novembar 25, 2016

Sihr i vrijeme Nuha, a.s.,

 

Allah dž.š. pominje sihr u Kur'anu povezuje ga sa vremenom Sulejmana, a.s. Ipak, sihr je bio poznat daleko ranije, makar do Nuha, a.s., i Kur'an navodi da su mnogi poslanici bili optuživani za sihr i magiju. Nekoliko primjera iz Kur'ana u vezi ovog mišljenja:

 

كَذَٲلِكَ مَآ أَتَى ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِهِم مِّن رَّسُولٍ إِلَّا قَالُواْ سَاحِرٌ أَوۡ مَجۡنُونٌ

 

”I tako je bilo, ni onima prije ovih nije došao nijedan poslanik, a da nisu rekli: “Čarobnjak je!”, ili: “Lud je!”[1]
Navedeni ajet govori o odnosu Nuhovog a.s. naroda prema njemu i o onome za što su ga optuživali.

 

U vezi Saliha a.s. , koji je bio poslanik prije Ibrahima a.s. Kur'an kaže:

قَالُوٓاْ إِنَّمَآ أَنتَ مِنَ ٱلۡمُسَحَّرِينَ

‘’Rekoše oni: “Ti si samo opčinjen;’’[2]

 

 

Ista optužba se odnosila i na Šuajba a.s:

قَالُوٓاْ إِنَّمَآ أَنتَ مِنَ ٱلۡمُسَحَّرِي

‘’Rekoše oni: “Ti si samo opčinjen;’’[3]

 

U vezi Musa a.s. Kur'an navodi slijedeće:

قَالَ ٱلۡمَلَأُ مِن قَوۡمِ فِرۡعَوۡنَ إِنَّ هَـٰذَا لَسَـٰحِرٌ عَلِيمٌ۬

”Glavešine naroda faraonova povikaše: “Ovaj je, doista, vješt čarobnjak’’[4]

 

Ovi kur'anski ajeti jasno ukazuju na činjenicu da je sihr bio poznat i korišten daleko prije vremena Sulejmana, a.s., i ibn Kesir u komentaru 102. ajeta sure Bekare navodi da je Hasan el-Basri bio istog mišljenja.

 

Povijesna povezanost obožavanja predaka (širka), astrologije, magije i okultizma

U hadisu Muhammeda a.s. koga bilježe Buhari, Muslim, Nesai i Ebu Davud, ukazuje se na povezanost između širka i magije (sihra):

عن أبي هريرة أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: اجتنبوا السبع الموبقات. قالوا: يا رسول الله وما هن؟ قال: الشرك بالله، والسحر، وقتل النفس التي حرم الله قتلها إلا بالحق، وأكل الربا، وأكل مال اليتيم، والتولي يوم الزحف، وقذف المحصنات الغافلات المؤمنات

 

Od Ebu Hurejre se prenosi da je Muhammed s.a.w.s. rekao: “Izbjegavajte sedam grijeha koji vode u vatru.’ Rekoše: ‘O Allahov Poslaniče, koji su to?’ Reče: ‘Pripisivanje Allahu druga, sihr (vračanje), ubistvo onih koje je Allah zabranio, jedenje kamate, jedenje imetka jetima (siročeta), bježanje s bojnog polja i potvora čestitih i nevinih.”

Islamski učenjaci tumače da je sihr (vračanje) pomenut odmah poslije širka iz razloga što se sihr čini putem širka, jer da bi džini ispunili odradili svoj dio zadatka i implementirali sihr, sahir (vračar) je već morao da im iskaže pokornost i poslušnost, odnosno da učini neki akt kojim će kompromitirati svoje vjerovanje.

U ovom dijelu slijedi detaljnije objašnjenje ili povijesni slijed događaja vezan za vrijeme određenih poslanika i prakticiranje širka, vradžbina, sihra, astrologije i obožavanja zvijezda i planeta.

Obožavanje predaka u vrijeme Nuha a.s.

U vrijeme Nuha a.s., koji je živio oko deset generacija nakon Adema a.s., narod je počeo da iskazuje posebnu vrstu poštovanja prema pobožnim umrlim osobama i to poštovanje je preraslo u obožavanje i idolatriju. Allah dž.š. kaže u suri Nuh:

وَقَالُواْ لَا تَذَرُنَّ ءَالِهَتَكُمۡ وَلَا تَذَرُنَّ وَدًّ۬ا وَلَا سُوَاعً۬ا وَلَا يَغُوثَ وَيَعُوقَ وَنَسۡرً۬ا

 

”I govore: ‘Nikako božanstva svoja ne ostavljajte, i nikako ni Vedda, ni Suvaa, a ni Jegusa, ni Jeuka, ni Jesra ne napuštajte!”[5]

Pomenuta imena su imena pravednih i pobožnih ljudi i šejtan je naveo njihov narod da im počnu iskazivati posebnu pažnju i poštovanje i da naprave njihove kipove. Nekoliko generacija kasnije šejtan obmanjuje narod i savjetuje ih da ih počnu obožavati jer su to navodno radili i njihovi preci. Ovaj narod je dozvolio da ih šejtan postepeno obmanjuje dok ih nije potpuno uveo u širk i ovome je narodu poslat Nuh a.s. Naravno, ovaj narod je Allah dž.š. uništio jer su odbili Nuhov a.s. poziv da napuste širk i vrate se čistoj vjeri u jednog Boga.

[1]Kur’an, 51:52

[2]Kur’an, 26:153

[3]Kur’an, 26:185

[4]Kur’an, 7:109

[5]Kur’an, 71:23